Utolsó kommentek

  • dslll: 2021-ben megváltam tőle. Egy időre. Nem kaptam vissza. de mégis megvan. Magyarázat: Eltört a toll rögzítőpöcke (kis szürke műanyag). Nem tudom, hogy beleakadt-e valamibe, vagy elöregedett, egyszer a... (2022.12.03. 17:09) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Nem használtam, így túladtam rajta. (2022.12.03. 17:04) Tartósteszt: Sanrenmu T11
  • dslll: Eladtam. Vic 58mm-es helyett túl nagy volt, EDC-re meg túl pici. (2022.12.03. 17:03) Kínai svájci
  • dslll: A gombelemet tavaly kicseréltem, mert már nagyon halovány volt. (2018.05.20. 18:07) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Hogy mire használom a kispengét? Nem tudom, szinte mindenre. Kisebb, így jobban irányítható. Rendes pengének van nálam másik bicska, az egykezes, azt veszem elő olyan célra, amikor megzúzhatom (kemé... (2017.10.10. 12:52) Tartósteszt: Victorinox Huntsman
  • Utolsó 20

Címkék

bicska (3) böker (2) bugyli (1) cakli (1) edc (1) enlan (1) fejesgörbe (3) francia (1) gerber (2) herbertz (1) kína (4) kkve (4) kocsis (1) leatherman (1) maskara (2) náder (2) opinel (3) révész (2) sanrenmu (5) tarjányi (1) törvény (1) victorinox (9) wenger (2) Címkefelhő

Az törvényrűl...

2013.05.12. 12:00 dslll

A 175/2003. (X. 28.) kormányrendelet szerint:
"tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni".

A második paragrafus meghatározza a helyeket:
- közforgalmú közlekedési eszköz: bárki által azonos feltétellel igénybe vehető közlekedési eszköz;
- közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan magán-, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amely mindenki számára korlátozás nélkül igénybe vehető, ideértve a közterületnek a közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét;
nyilvános hely: a közterületnek nem tekinthető, mindenki számára nyitva álló hely.


A melléklet szerint pedig a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz meghatározásának idevonatkozó része:
"az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja".

Arra érdemes odafigyelni, hogy sok bicskának a vágóéle ugyan nem hosszabb, mint 8 cm, de a szúróhosszúsága IGEN. A törvényben pedig VAGY szerepel, így elég ha az egyik hosszabb, attól már KKVE-nek számít. Ráadásul ha az élt képesek az íven mérni, úgy az is "hosszabb lesz".

Természetesen sokan legyintenek erre, hogy a rendőr nem köt bele, meg hogy évek óta hordanak maguknál nagyobb zsebkést, és még sosem akarták elkobozni.
Ebben igazuk is van. A rendőr nyilván nem motoz meg csak úgy ok nélkül. (Bár nyáron nekem nem nehéz kiszúrni a bicskatokot az övemen.) Aki tömegrendezvényre, tüntetésre megy, az amúgy se vigyen magával KKVE-t.
Az sem mindegy, hol élünk. Vidéken, falvakban sokkal természetesebb, hogy az embernél van egy - akár nagyobb - bicska, az öregeknél főként. Ott nem is foglalkozna ezzel a rendőr. Vagy akár egy hátizsákos, túrabakancsos, turistatérképes embernél erdők/hegyek közelében sem meglepő egy nagyobb (zseb)kés.
De egy nagyvárosban azért ez nem olyan könnyen indokolható. Javarészt persze azon múlik, mennyire van kötekedő kedvében a rendőr. A biztos, jogilag is biztosan védhető megoldás a 8 cm-es korlát betartása. De sajnos ez bizony azzal is jár, hogy kompromisszumokra kényszerülünk, sok esetben, férfikézbe kicsi lesz a markolat.
Attól, hogy nem igazán foglalkoznak a (rejtett) késviseléssel, attól az még tény, hogy a 8 cm feletti pengehosszúságú kés közterületen illegális fegyvernek minősül. Az sem először fordul elő, hogy a racionalitás és a törvény nem épp kéz a kézben jár.

Én személy szerint örülnék, hogy sok kést áruló webshopban egy apró ikonnal jelölnék is ezt (a pengehosszt gyakran, de nem mindig ugyan odaírják), pl. egy ilyesmivel (kb. street-legal jelentéssel):greenlegal.jpg

Amikor legalitást említek egy bicskánál, természetesen a legális (közterületen) hordásra gondolok. Tartani, otthon, a saját házában/portáján/lakásában mindenki akkora késeket/kardokat halmoz fel, amennyi csak elfér. (Olyan ez, mint a fegyvertartás és a fegyverviselés. A vadásznak általában az előbbire van engedélye, az utóbbira nincs.)

Szólj hozzá!

Címkék: törvény kkve

A bejegyzés trackback címe:

https://edcbicska.blog.hu/api/trackback/id/tr195216595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása