Utolsó kommentek

  • dslll: 2021-ben megváltam tőle. Egy időre. Nem kaptam vissza. de mégis megvan. Magyarázat: Eltört a toll rögzítőpöcke (kis szürke műanyag). Nem tudom, hogy beleakadt-e valamibe, vagy elöregedett, egyszer a... (2022.12.03. 17:09) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Nem használtam, így túladtam rajta. (2022.12.03. 17:04) Tartósteszt: Sanrenmu T11
  • dslll: Eladtam. Vic 58mm-es helyett túl nagy volt, EDC-re meg túl pici. (2022.12.03. 17:03) Kínai svájci
  • dslll: A gombelemet tavaly kicseréltem, mert már nagyon halovány volt. (2018.05.20. 18:07) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Hogy mire használom a kispengét? Nem tudom, szinte mindenre. Kisebb, így jobban irányítható. Rendes pengének van nálam másik bicska, az egykezes, azt veszem elő olyan célra, amikor megzúzhatom (kemé... (2017.10.10. 12:52) Tartósteszt: Victorinox Huntsman
  • Utolsó 20

Címkék

bicska (3) böker (2) bugyli (1) cakli (1) edc (1) enlan (1) fejesgörbe (3) francia (1) gerber (2) herbertz (1) kína (4) kkve (4) kocsis (1) leatherman (1) maskara (2) náder (2) opinel (3) révész (2) sanrenmu (5) tarjányi (1) törvény (1) victorinox (9) wenger (2) Címkefelhő

Egykezesek

2013.10.13. 12:00 dslll

Az egykezes kések kapcsán kezdjük a joggal: Magyarországon kívül érdemes vigyázni, mert hordásuk sok európai országban pengehossztól függetlenül tiltott. Nemcsak a rugós kések, de az egykezesek is tiltottak Angliában, Dániában, Franciaországban, Hollandiában, Luxemburgban, Svájcban. Németországban is tiltott a záras egykezesek közterületen hordása.

Dániában és Angliában nagyon szigorú a szabályozás, ott bármilyen zárszerkezetes zsebkés viselése is tiltott. Az angolokat ismerve, amennyi késelés van, nem is csoda. Dániában a zárszerkezet tilalmán kívül a pengehossz is csak maximum 7 cm lehet. 

Nálunk legális az egykezes zsebkés. De tartok tőle, hogy ha majd egyszer sor kerül egy EU-s jogharmonizációra - bár most épp az ellenkező irányban haladunk - akkor ez megszűnik. 

Sok európai országban egyébként a késviselés városokban abszolút tiltott, vidéken pedig gyakran a "racionális szükség" a döntő. Kiránduláson, munkánál nem számít fegyvernek, míg városban igen. (Pl: Franciaország, Hollandia.)

0.8413.M3.jpg

Az egykezes kések általában egy pöcökkel (egy- vagy mindkét oldalon), vagy egy lyukkal nyithatóak (itt nyilván nem kell kétoldali :-)). 

A fenti képen látható Victorinox Sentinel nekem bejön ugyan (ez az egyetlen nem recés pengéjű egykezesük*, illetve ennek klipes változata), de az a vicces benne, hogy nemcsak nálunk illegális, de Svájcban is!

byrd_meadowlark_2.jpg

Egy másik szimpatikus darab a Spyderco "olcsó sorozatának" a Byrd-nek, Meadowlark 2 nevű darabja (a fotón FRN - üvegszálerősítéses műanyag - markolattal). Erről írták, hogy a szegény ember Delica-ja. (Utalva ezzel a Spyderco Delica 4-re, ami minőségibb, jobb acéllal, 2-3-szoros áron.)

delicameadowlark2.jpgSpyderco Delica 4 (fent) és Byrd Meadowlark 2 (lent), mindkettő FRN markolattal


A Meadowlark 2 pár ponton tényleg kompromisszumos, a konkrét példányon a penge vége kicsit nincs síkban (ferde, na), az egyik T6-os csavarfej a klipen erősen sorjás (volt), a David Boye dent a záron asszimetrikus. De amennyiért adták, ez elnézhető, a nyitás gyors, a fogása jó, a penge stabil és éles. Amúgy meg olyan mint egy kicsi és gonosz madár. És csúnya, igen. Dehát az egykezesek ritkán szépek.
A klipről kiderült, hogy nem övklip, egyrészt nem elég széles, másrészt kifejezetten zsebklip (pocket clip) funkcióra találták ki. Ezek az amerikaiak....

A Byrd (Spyderco) modelljei között egyébként jó pár darab akad, ami a 8 cm korláton innen esik, sajátos penge-markolat arányaik miatt.

Az tény, hogy az egykezes kés egy hagyományos zsebkéshez képest a gyorsabb nyitásban előnyösebb, ami nyilván nagyon könnyen értelmezhető potenciális fegyverhasználatként. (A fenti - Spyderco - Byrd-ről - talált videók sem elemeznek mást, csak azt, hogyan tartsuk úgy a zsebünkben, hogy minél gyorsabban előkaphassuk, és nyithassuk.)

Egy másik előnye az egykezes késnek az lehet, amikor az ember egyik keze foglalt, és a másikkal kéne kinyitni egy kést a vágáshoz (munka közben pl. egy létrán állva). De ilyenkor viszont nemcsak az volna jó, hogy egy kézzel nyitni lehessen, hanem, hogy zárni is. Ami a középzárasoknál még csak-csak, de a hátsózárasoknál már kevésbé egyszerű feladat.
(Itt jöhet szóba egy szénacél pengés Opinel, aminek a reteszelőgyűrűje nyitható és zárható is egy kézzel. Vagy a Victorinox Sentinelről jut eszembe a Wenger Ranger 51, ami szintén nyitható és csukható egy kézzel, igaz ez már 10+ cm pengeméretű.)


Olvasnivaló: Késtörvények (angol, Wikipédia)


* Ez nem egészen pontos így, a Hunter XS/XT-n is van recézés nélküli egykezes penge.

Szólj hozzá!

Címkék: wenger victorinox spyderco

A bejegyzés trackback címe:

https://edcbicska.blog.hu/api/trackback/id/tr285216651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása