Utolsó kommentek

  • dslll: 2021-ben megváltam tőle. Egy időre. Nem kaptam vissza. de mégis megvan. Magyarázat: Eltört a toll rögzítőpöcke (kis szürke műanyag). Nem tudom, hogy beleakadt-e valamibe, vagy elöregedett, egyszer a... (2022.12.03. 17:09) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Nem használtam, így túladtam rajta. (2022.12.03. 17:04) Tartósteszt: Sanrenmu T11
  • dslll: Eladtam. Vic 58mm-es helyett túl nagy volt, EDC-re meg túl pici. (2022.12.03. 17:03) Kínai svájci
  • dslll: A gombelemet tavaly kicseréltem, mert már nagyon halovány volt. (2018.05.20. 18:07) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Hogy mire használom a kispengét? Nem tudom, szinte mindenre. Kisebb, így jobban irányítható. Rendes pengének van nálam másik bicska, az egykezes, azt veszem elő olyan célra, amikor megzúzhatom (kemé... (2017.10.10. 12:52) Tartósteszt: Victorinox Huntsman
  • Utolsó 20

Címkék

bicska (3) böker (2) bugyli (1) cakli (1) edc (1) enlan (1) fejesgörbe (3) francia (1) gerber (2) herbertz (1) kína (4) kkve (4) kocsis (1) leatherman (1) maskara (2) náder (2) opinel (3) révész (2) sanrenmu (5) tarjányi (1) törvény (1) victorinox (9) wenger (2) Címkefelhő

Opinel 8 Outdoor bemutató

2014.01.12. 12:00 dslll

Bár a 8-as Opinel már KKVE, azt hiszem ez lesz az első Outdoor bemutató magyarul, én legalábbis nem találtam másikat. (A pengehossz 8,3 cm, többször újramértem tolómérővel, gőzöm nincs, hogy kéne kijönni a franciák által megadott 8,5 cm-nek.)

op8out02.jpgA hagyományos Opineleknek egyetlen igazi gyengéje van, ez pedig a famarkolat víznemszeretemsége. Megdagad, és akkor vagy kinyitni, vagy becsukni nem lehet. Erre próbált megoldást találni az Opinel az Outdoor modellel. (Pedig van műanyag nyelű Opinel, a Fun Line vagy a Professionel, előbbit már nem készítik, utóbbi pedig nem a nagyközönség számára.) De nem érték be ennyivel, ennél többet próbáltak meg belevinni. Talán túl sokat is szerintem. Lássuk hát.

Az Outdoor a legnépszerűbb, legáltalánosabb 8-as méretben készül csak, csak rozsdamentes pengével, eredetileg négyféle színben (szürke, narancs, kék, zöld), amelyekhez később még kettő csatlakozott (piros, világoszöld, a színek fantázianeveit most mellőzném). A színes markolat nem hülyeség, elejtve könnyű megtalálni, talán a narancssárga a legjobb, ezt erdőben és hóban is könnyű észrevenni. A kék sem rossz, igaz vízben nem látszik. :-) Apropó víz, bár a markolat műanyag, a kés nem úszik, ahhoz túl nehéz, a hagyományos bükkfa nyelű 8-asnál jóval nehezebb.)
A hagyományos 8-as Inox modellhez képest öt főbb különbség van. 

op8out01.jpgMarkolat: Kétféle műanyagból van, a fenti - a színes - rész puhább, de csúszós. Az alsó, szürke rész kopogósan kemény, de tapadósabb. Az Opinel szerint a műanyag markolat nemcsak a vizet, de a hőingadozást is bírja. A fogása rendben van.

op8out12.jpgPenge: Az alsó, markolathoz közelebb eső részen fogazott a penge, nem sima. Ez kötelek elvágására szolgál a hivatalos szöveg szerint. (Ez valóban így van, bár a sima hagyományos éllel is menne. A sima-fogazott él hitvitába most nem mennék inkább bele, mindkettőnek van előnye.) A penge ráadásul hajszálnyival vastagabb a szokásosnál. Ebben az a vicces, hogy látszik is, az én példányomon mindenképp, mintha utólag hengereltek volna rá egy réteget. A pengehát pedig ferde. :-(

op8out07reteg.jpgop8out08ferdepengehat.jpgSéklinyitó (shackle key): Ez a hajósok kedvéért került rá, én valószínűleg soha nem fogom használni, számomra csak egy lyuk a pengén, amitől talán merevebb.

op8out09siplyuk.jpgSíp: Túlélőeszköz, alapvetően hasznos dolog, nem zavar a használatban, tényleg elég hangos (110 decibelt írnak a gyáriak).

op8out1314.jpgZsinór: és a neki kiképzett lyuk a markolatban. A zsinór elég rövid, és vékony, kell hozzá egy karabíner, hogy valahova rendesen fel lehessen függeszteni (hagyományos Opinelbe sokan fúrnak egy lyukat ugyanerre a célra). Jobb lett volna egy nagyobb lyuk, hogy vastagabb zsinór, paracord is átférjen rajta, de a síp felől nézve látszik, hogy nem volt neki hely, mivel a markolat formájánál és méreténél ragaszkodtak az eredetihez.
A zsinórba a kisujjunkat dugva elejtés ellen használhatjuk. Apró, de aranyos részlet, hogy a zsinór fityegőjébe belenyomták a koronás kezet.
op8out10fityego.jpg

Számomra a séklinyitó teljesen felesleges, a fűrészfogas kiképzés pedig talán túl hosszú (a penge felén húzódik végig). A vastagabb penge erősebbnek tűnik, stabilan áll (a Virobloc gyűrűzár ugyanúgy működik, mint egy hagyományos modellen), és nyilván jobban repeszt is, fogadjuk el, hogy ezzel nem fogunk kenyeret kenni, és ételt készíteni, arra marad a hagyományos verzió.

op8out15.jpgEgy aprócska különbség, amire örülök, hogy gondoltak. A penge vége hajszálnyit eltér a megszokottól (a képen egy 9-es Inox Opinel látható az Outdoor mellett), mégpedig abban, hogy nem annyira hegyes, és az ív sem kanyarodik vissza. Ez jó, az Opineleknél (a yatagan pengeformánál) bizony elő szokott fordulni, hogy letörik a hegy.

op8out0456illeszkedes.jpgA kidolgozás a francia gyártáshoz képest kifogástalan ;-), de a gyűrűzár valahogy mindkét végállásban pontatlanabb, mint azt a hagyományos modellnél megszoktam.

op8out17fogazas.jpgTúlélőkésnek nevezni az Outdoor-t egyértelműen túlzás. Az biztos, hogy nagyon más, leginkább talán a séklinyitó és a fogazott penge miatt. Az az érzésem, hogy a műanyag markolat nem volt elég, és túlzásba estek, a hagyományos Opinel felhasználók általában idegenkednek az Outdoor-tól. És értem is hogy miért. Biztos nem így akarták, de sikerült leszűkíteni a sok újítással a felhasználási területét.

(Ha túlélőkés, akkor ez egy "gentleman's survival knife". :-) Kicsi, könnyű, színes, műanyag, játéknak tűnő. A szabadidős felhasználású zsebkés, az Outdoor elnevezés jobban fedi a valóságot.)

5 komment

Címkék: opinel kkve

A bejegyzés trackback címe:

https://edcbicska.blog.hu/api/trackback/id/tr65699707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steckdose 2014.10.05. 20:29:43

A seklinyitó (és a vele magasabbá tett késpenge) annyiban hasznos, hogy ezt teljesen egy kézzel is ki lehet nyitni, mármint a Virobloc nyitása után a hüvelykujjbegy húsát beleakasztva a seklinyitó nyél fölé lógó részébe, a penge kis gyakorlással könnyen nyitható.

A Virobloc meg gyárilag azért nem zár olyan szorosan, mert itt vastagabb a penge, így az élrészénél a felfekvés már nem tekinthető pontszerűnek, így a Virobloc miatt szükségszerűen ferde felfekvéskor már számít, hogy kiterjedése van a pengének. Nézd meg, hogy a penge alul bevágást nyom a Viroblocba. Megoldás: ahol a penge alul a Viroblochoz ér, azt a részt kicsit ferdére kell reszelni, hogy kb. párhuzamosan feküdjön fel a Viroblocra. Mindjárt atomszilárd lesz az a rögzítés.

Egyébként a Bricolage változatnál ugyanezt kell csinálni, annak a pengéje kicsit vékonyabb az Outdoorénál, de a normál 9-esénél azért vastagabb, és ott már számít ez.

Steckdose 2014.10.05. 20:32:08

Mármint a reszelést a penge ÉL FELŐLI oldalán kell megtenni - azaz azon a részen, amit a poszt legutolsó fotója ábrázol. (Egyébként ezen a fotón látszik is az a jelenség, amiről beszéltem.)

Steckdose 2014.10.05. 20:39:17

Amúgy a normál Opinel pengeformája egy rohadtul átgondolt valami. Én gyakran szoktam almát enni késsel, és a 200 valahány késem közül egyikkel se lehet egyetlen sima mozdulattal kikanyarítani a magházat a négy negyedre vágott almából, CSAK az Opinelekkel, pont ennek a hegykialakításnak köszönhetően.

Hasonló okból nem kell lemunkálni a látszólag felesleges kibütykösödést a nyél hátsó-alsó részén, amit pedig sokan megtesznek, mert "útban van nekik": a víz miatt látszólag mozdathatatlanul bedagadt penge is meglazítható, ha ennél a kibütykösödésnél fogva odaütik egy kemény felülethez - ez a "Savoyai csapás", a "Coup de Savoyard".

Jól át van gondolva az az Opinel, na.

dslll 2014.10.05. 21:02:30

@Steckdose: Az egykezes nyitást próbáltam, tudom, bár annyira nem könnyű, a penge 'lazaságán' is múlik, a sima 7-esemet vagy a 9-esemet bármikor kinyitom egy kézzel. A 6-osom jó szoros. :-)

dslll 2014.10.05. 21:03:12

@Steckdose: Én úgy tudtam, a felső-hátsót szokták lekerekíteni.
süti beállítások módosítása