Utolsó kommentek

  • dslll: 2021-ben megváltam tőle. Egy időre. Nem kaptam vissza. de mégis megvan. Magyarázat: Eltört a toll rögzítőpöcke (kis szürke műanyag). Nem tudom, hogy beleakadt-e valamibe, vagy elöregedett, egyszer a... (2022.12.03. 17:09) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Nem használtam, így túladtam rajta. (2022.12.03. 17:04) Tartósteszt: Sanrenmu T11
  • dslll: Eladtam. Vic 58mm-es helyett túl nagy volt, EDC-re meg túl pici. (2022.12.03. 17:03) Kínai svájci
  • dslll: A gombelemet tavaly kicseréltem, mert már nagyon halovány volt. (2018.05.20. 18:07) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Hogy mire használom a kispengét? Nem tudom, szinte mindenre. Kisebb, így jobban irányítható. Rendes pengének van nálam másik bicska, az egykezes, azt veszem elő olyan célra, amikor megzúzhatom (kemé... (2017.10.10. 12:52) Tartósteszt: Victorinox Huntsman
  • Utolsó 20

Címkék

bicska (3) böker (2) bugyli (1) cakli (1) edc (1) enlan (1) fejesgörbe (3) francia (1) gerber (2) herbertz (1) kína (4) kkve (4) kocsis (1) leatherman (1) maskara (2) náder (2) opinel (3) révész (2) sanrenmu (5) tarjányi (1) törvény (1) victorinox (9) wenger (2) Címkefelhő

Hamis a baba

2015.05.17. 12:00 dslll

Újabb hosszabb szünet után - közben jött pár Opinel, magyar bicska, több kínai (a Sanrenmu 710/7010 valami elképesztő, csak ajánlani tudom), eladtam, vettem - jöjjön egy több szempontból is vitákat kavaró darab.tulip.jpg

Késes fórumban elő szokott kerülni a téma, hogy miért nem csinálnak a magyar tradicionális bicskakészítők modern verziókat, zárral, esetleg egykezes nyitással. Megmaradna a klasszikus forma, a mai modern megoldásokkal ötvözve. (De ebbe most ne menjünk bele.)

A Spyderco megcsinálta. A Hungarian Foldert Szakonyi Gábor tervezte a magyar fejesgörbe alapján, de linerlockos, egykezes nyitású (a tipikus Spyderco nyitófurattal), a markolat G10, és van rajta klipsz és zsinórlyuk is. A pengeforma némileg módosult, a pengehát 'törése' hátrébb van, a nyitófurat miatt, de arra pl. ügyeltek, hogy a zár rejtett, alig észrevehető (a zárást a hüvelykujj picit ezért zokon veszi). A G10 markolat polírozott, ami szép, de csúszik (a nem polírozott G10-hez képest nagyon). A klipsz nagyon nem passzol stílusban, de levehető. A zsinórlyuk nem feltűnő. Én mondjuk hátra is tettem volna egy baknit.

spyhunfoldorig.JPG

(Innentől újra kellett írnom az egészet, pedig kész volt. Hála a blogmotornak, egy képbeszúrás után, innentől eszméletlen méretű kriszkraksszá változott minden, minden böngészőt lefagyasztva; a teljes posztot törölnöm kellett, a fenti részt lehetett csak copypaste-tel megmenteni. A konkrét szavaimat inkább nem idézném.)

A szépséghiba? Ha a Spyderco figyelembe vette volna, hogy ez egy MAGYAR tradicionális bicska modern újragondolása, vagyis Magyarországon lehetne a legtöbbet eladni belőle, akkor nem szuperacélból, Taiwanban gyártatná, hanem kiadná a Byrd-nek Kínába, 8Cr13Mov-ből készülne, és így nem 330 dollárba - Sypderco hivatalos MSRP - , itthoni webáruházakban kb. 90e Ft-ba kerülne, hanem megvásárolható lenne 20e Ft környékén, a mi pénztárcánkhoz igazítva.

Azt hiszem, nem vagyok egyedül vele, de egy 90e forintos bicskát elő sem mernék venni a vitrinből, nemhogy használni. A kínaiak meg nem vártak, megcsinálták. Igen, vettem egy hamisítványt. (Erről itt már írtam, ez tényleg az, bár az árcímkét látva, senki nem hiheti, hogy ez az eredeti.)

fake1.jpg

Nem tökéletes, de ez inkább a mérnöki részén látszik, a méretek koppintásán, semmint a kidolgozáson, utóbbi kifogástalan. A markolat vaskosabb, eltűnt belőle a fejesgörbe kecsessége, egyes - eredetileg - párhuzamosok széttartanak, a logók ferdék, a G10 nem tükörpolír, a pengeacél, ha minden igaz, 9Cr19Mov, és apró, inkább ujjal kitapintható méretpontatlanságok akadnak itt-ott. De szépen kattan a helyére a penge, stabilan áll, nincs játéka, középre zár, az illesztések szépek.

 fake3.jpgfake4.jpg


Ha eltekintünk a hamisítás tényétől - bár ez a Spyderconak kellene hogy fájjon, ők meg az árképzés és a célközönség elcseszése miatt megérdemlik - bizony a bicska nagyon megéri az árát. Ami az eredetihez képest viccesen kevés, kb. 5e Ft. (Aliexpress)

fake2.jpg

Több véleményt is olvastam, mielőtt megvettem - érdekelt a tradicionális magyar forma modern köntösben - , és bizony mindegyik azt mondta, hogy hamisítvány ide vagy oda, ezen az áron igen jó vétel. (Álljon itt Papica véleménye: https://www.youtube.com/watch?v=ryJgD1aZ8Es ) Ha eltekintünk a 'fejesgörbe'-ségtől, akkor sem rossz, egy ekkora méretű (22 cm teljes hossz, és súlya is van), hasonló stílusú kínai bicska nem áll meg 14-15 dollár alatt.

Szólj hozzá!

Címkék: kína kkve fejesgörbe

A bejegyzés trackback címe:

https://edcbicska.blog.hu/api/trackback/id/tr537426094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása