Utolsó kommentek

  • dslll: 2021-ben megváltam tőle. Egy időre. Nem kaptam vissza. de mégis megvan. Magyarázat: Eltört a toll rögzítőpöcke (kis szürke műanyag). Nem tudom, hogy beleakadt-e valamibe, vagy elöregedett, egyszer a... (2022.12.03. 17:09) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Nem használtam, így túladtam rajta. (2022.12.03. 17:04) Tartósteszt: Sanrenmu T11
  • dslll: Eladtam. Vic 58mm-es helyett túl nagy volt, EDC-re meg túl pici. (2022.12.03. 17:03) Kínai svájci
  • dslll: A gombelemet tavaly kicseréltem, mert már nagyon halovány volt. (2018.05.20. 18:07) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Hogy mire használom a kispengét? Nem tudom, szinte mindenre. Kisebb, így jobban irányítható. Rendes pengének van nálam másik bicska, az egykezes, azt veszem elő olyan célra, amikor megzúzhatom (kemé... (2017.10.10. 12:52) Tartósteszt: Victorinox Huntsman
  • Utolsó 20

Címkék

bicska (3) böker (2) bugyli (1) cakli (1) edc (1) enlan (1) fejesgörbe (3) francia (1) gerber (2) herbertz (1) kína (4) kkve (4) kocsis (1) leatherman (1) maskara (2) náder (2) opinel (3) révész (2) sanrenmu (5) tarjányi (1) törvény (1) victorinox (9) wenger (2) Címkefelhő

Olcsón jót (megmondós poszt)

2015.08.16. 12:00 dslll

Fórumban gyakran előkerül a "mitisvegyekdelehetőlegolcsónaminemsz@r" kérdés. Én is találtam már hasonló megmondós fórumtémákat. Javarészt egyébként egybevágnak, így lehet bennük igazság. Részben azok alapján, részben saját kútfőből, de álljon itt az általam javasolt lista. (Olcsónak nálam a négyjegyű összeg számít, persze forintban.)

Az alábbi kések-bicskáktól természetesen nem csodát kell várni, nem fogunk velük kivágni egy erdőt, meghámozni egy tankot, viszont olcsón korrekt minőséget, és tisztességes használhatóságot kapunk. Érdekesség, hogy pont olcsóságuk miatt ezeket nem is hamisítják, egyszerűen nem érdemes. (A sorrendnek nincs jelentősége.)

Victorinox - A nagy záras (111mm+) SAK-ok drágábbak, de a legtöbb kisebb bicska (91 és 84 mm, az ennél kisebbek meg simán) belefér 10e Ft-ba, akciósan még olcsóbban is beszerezhetőek. Már az alap Spartan is elég lehet, de tulajdonképpen tetszés szerint lehet hozzá a plusz funkciókat összeválogatni. Egy Victorinox bicska nem szuperacél, és nem is annyira a KÉS-ről szól, de általános hétköznapi használatban nagyon praktikus, és az élettartam garanciát se felejtsük. A lényeg a többfunkciósság és a megbízható és kiszámítható minőségi színvonal. (A Wenger megszűnte óta pedig a kisebb méretűek között is vannak záras modellek.)

Opinel - Amilyen banálisan egyszerű, annyira jól használható és röhejesen olcsó. Ráadásul mind a szénacél mind a rozsdamentes verzió késacélja nagyon jó. 3e Ft környékén lehet válogatni a közepes méretek (6-7-8-9) között, amelyek tökéletesen megfelelnek általános használatra. A fa markolat és a nedvesség közelebbi és tartósabb találkozására ugyan vigyázni kell, de cserébe a bicska záras (6-os mérettől felfelé), aminek működése szintén pofonegyszerűen zseniális.
Léteznek hasonló, rokon származású bicskák, mint pl. Filmam, Extremena, de ezek minőségben alulmaradnak, árban pedig minimálisan vagy nem is olcsóbbak.

Mora - Svéd dizájn, svéd acél, kiváló ergonómia, vicces ár. Nem bicskáról beszélünk, a Mora fixpengés és már KKVE, de talán a legjobb munkakés. Az árat a markolattüskés megoldás (ha nem vésőnek vagy baltának próbáljuk használni a kést, ez nem jelent problémát) és a műanyag markolat tartja lent, az alap verziók 3-4e Ft-ba kerülnek.

Magyar kézműves bicskák - Itt némi patriotizmus is játszik :-). Nincs egységes minőségi színvonal, sem szabvány, minden bicskakészítő egyedi darabokat készít, ki olcsóbban, ki drágábban - , de így legalább mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Az ár a pengeanyag/hossz, a markolatanyag és persze a készítő függvénye, persze bőven akadnak 15-20e Ft-os darabok is, de azért 7-8e környékén is lehet már elégedetten válogatni.

Kínaiak - Amióta a neves gyártók kihelyezték a gyártást Kínába, és a kínaiaknak rendelkezésére áll a megfelelő technológia, bizony a kínai bicskák nem feltétlenül gagyik. Tény és való, hogy a dizájnt pofátlanul lenyúlják, koppintás szinte minden modell (saját márkanéven, az eredeti modell árának töredékén), de a kidolgozás - még ha nem is tökéletes - de azon az áron több, mint korrekt, és ráadásul ezen a téren fejlődnek is. Én a magam részéről a Sanrenmu-t (SRM) ajánlom, van pár Sanrenmum és Enlanom is - a Ganzo-t sem felejtettem el, azok árban kicsivel feljebb vannak - , utóbbiaknál bizony bőven többet volna még mit fejleszteni a minőségellenőrzésen (de ezzel együtt sem rosszak, azt sem mondhatom). Magyarországon is kaphatóak kínai bicskák, de aki veszi a fáradságot, és bírja a nyelvet, az külföldről akár féláron, vagy még olcsóbban is hozzájuk juthat.


Biztos akad, aki a fentiek valamelyikét lenézi, gagyinak tartja. Attól függ, milyen szempontok alapján, persze. Ezzel együtt azt mondom, hogy ezeken egy kezdőnek "át kell esni", ki kell próbálni, hogy tudja később értékelni a drágább szuperacél bicskákat, késeket, legyen biztos viszonyítási alapja. Akinek meg nincs magyar kézműves bicskája, az szégyellje magát. (És sürgősen vegyen egyet. :-))

3 komment

Címkék: kína victorinox opinel maskara fejesgörbe náder sanrenmu

A bejegyzés trackback címe:

https://edcbicska.blog.hu/api/trackback/id/tr427569568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kobaljov 2015.08.16. 20:38:26

Egyetértek a leírtakkal, néhány kisebb megjegyzés, pontosítás:

- A Victorinoxból is van jobb-rosszabb hamisítás, a weben kis kereséssel lehet találni pár (angol nyelvű) írást ahol fényképekkel mutatják be a különbségeket, a többinél (Opi, Mora) nem tudom, elképzelhető.

- Mindegy kategóriában van legál/illegál pengehosszú pl. az említett nagyobb svájci vagy a 7-es fölötti Opik is már KKVE-k de a Moránál is van 2-3 darab ami még legál (pl. a Classic 2/0 vagy az egyik Scout)

- Ha külföldre is szeretnék vinni a kést akkor országonként más a szabályozás, van ahol lazább van ahol szigorúbb (Anglia, Dánia) mint nálunk, általában egy kis/közepes zár nélküli svájci a még elfogadott. (Ha csak nagyon minimális pengére és ollóra, csipeszre, fogpiszkálóra van szükség akkor ők is csinálnak hitelkártya méretű eszközöket, náluk Swisscard néven fut, ezt ma már szerintem kézipoggyászban is felengedik Ferihegyen (max 6 centis, zár nélküli) lehet).)

- Aki a hagyományos magyar bicskákkal szeretne ismerkedni annak a bicska.hu jó kiindulópont lehet, itt szépen fel vannak sorolva képekkel a főbb típusok (tavaly év végén az Origó egy cikket is csinált belőle), aztán már könnyebb lehet eligazodni a többi készítőnél is.

dslll 2015.11.26. 16:38:21

@Kobaljov: A Victorinox hamisítványok azért elég hitványak, csak az nem ismeri fel (kézbe véve, mert fotóról azért nehezebb), akinek sosem volt eredetije.

A Swisscard nálunk is Swisscard, de repülőre én inkább semmit nem vinnék. :-) Külföldre maximum normál méretű (91 mm) svájcit. (Zár nélküli, 7 cm pengehossz alattit.) Azt ismerik és elnézik. Remélem. ;-)

A magyar bicskákról én is írtam hosszabban: edcbicska.blog.hu/2013/08/11/a_magyar_bicska

(Ja, bocs a késői válaszért, költöztünk, berendeztünk, szaporodtunk. :-))

Steckdose 2016.05.15. 14:09:05

én meg csak most találom meg ezt a bejegyzést :) annyit tennék hozzá, hogy a Filmam is nagyon jó kis bicska, bár a pengeanyaga tényleg gyengébb az Opinelnél (pontos adat nincs, sztem vmi 420-szerű Krupp acél), viszont nekem pl. a keresztzár jobban tetszik, meg az is, hogy ugyanakkora pengéhez sokkal kisebb és karcsúbb markolat tartozik. az Operário pl. mintha ott se lenne nálad, olyan kicsi és könnyű becsukva, pedig 8 cm-es a pengéje.
süti beállítások módosítása