Utolsó kommentek

  • dslll: 2021-ben megváltam tőle. Egy időre. Nem kaptam vissza. de mégis megvan. Magyarázat: Eltört a toll rögzítőpöcke (kis szürke műanyag). Nem tudom, hogy beleakadt-e valamibe, vagy elöregedett, egyszer a... (2022.12.03. 17:09) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Nem használtam, így túladtam rajta. (2022.12.03. 17:04) Tartósteszt: Sanrenmu T11
  • dslll: Eladtam. Vic 58mm-es helyett túl nagy volt, EDC-re meg túl pici. (2022.12.03. 17:03) Kínai svájci
  • dslll: A gombelemet tavaly kicseréltem, mert már nagyon halovány volt. (2018.05.20. 18:07) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Hogy mire használom a kispengét? Nem tudom, szinte mindenre. Kisebb, így jobban irányítható. Rendes pengének van nálam másik bicska, az egykezes, azt veszem elő olyan célra, amikor megzúzhatom (kemé... (2017.10.10. 12:52) Tartósteszt: Victorinox Huntsman
  • Utolsó 20

Címkék

bicska (3) böker (2) bugyli (1) cakli (1) edc (1) enlan (1) fejesgörbe (3) francia (1) gerber (2) herbertz (1) kína (4) kkve (4) kocsis (1) leatherman (1) maskara (2) náder (2) opinel (3) révész (2) sanrenmu (5) tarjányi (1) törvény (1) victorinox (9) wenger (2) Címkefelhő

Gentleman's folder

2014.02.09. 12:00 dslll

Avagy az úriember bicska.

Hogy mit is takar a név, az nincs egyértelműen meghatározva, némileg rugalmasan kezelik. A divatos túlélőkés-szerű példányok, fogazott pengés egykezesek sajna egyértelműen nem azok.

A gentleman bicska először is legális méretű. Jellemzően kisebb, karcsúbb, könnyebb, elegánsabb darab. A markolatának nem műanyagból illik lennie. A penge is elég, ha finom és karcsú, nem tankhámozásra kell, csak szükség esetén apróságokra. (Azért legyen éles, az életlen bicska egyszerűen égő és felesleges.)

A klasszikus gentleman's bicska egyszerű slipjoint (a nem túl nagy igénybevétel miatt), de azért egy hátsó/középzár belefér. Hagyományos, körömmel nyitós, általában egypengés.
 Az egyik elterjedt nézet szerint a penge mellett lehet - sőt akár szükséges - dugóhúzó, üvegnyitó, körömreszelő, esetleg konzervnyitó, kis csavarhúzó, kisolló ezek egy férfiembernél fontos alapkellékek, amelyek ha kéznél vannak, a nők hálásak érte.

A már említett kis méret és súly igen fontos, hiszen a gentleman bicska jellemzően zsebben lapul, így az a szép, ha nem látszik, nem húzza a zsebet, nem dudorodik ki.

És a legfontosabb: A úriember bicskája soha nem lehet agresszív kinézetű, olyannak kell lennie, hogy bármilyen társaságban is kerül elő, ne ijedjenek meg tőle, hogy "jújkés!", ne féljenek tőlünk, hogy "jújmindigkésthordmagánál". Ezért esnek ki a túlélőkés-kinézetű, vagy a szuperműanyagnyelű egykezes zsebkések. Az Opinel egyszerű felépítése és anyaghasználata miatt nem lesz sosem gentleman bicska,  ellenben egy szép magyar bicska igen (ha a súlyra és a legális pengeméretre figyelünk, pl. kis fejesgörbe vagy kis náder). A Victorinox-nál az Alox nyelűek között érdemes nézelődni.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edcbicska.blog.hu/api/trackback/id/tr485733975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chiemsee 2014.03.02. 20:44:44

Vicces azért ez a "késtörvény" dolog. Nem vagyok hatalmas késrajongó vagy megszállott, de hülyeség, hogy nem tarthatsz magadnál komolyabb szerszámokat mondjuk egy kirándulás alatt.

Nekem egy Victorinox Climberem van amit "úriember bicskaként" :) hordok minden nap. Van benne minden ami kell az irodában... szinte nincs nap amikor ne használnám. Ha jól értelmezem most ez az egyetlen amit magamnál tarthatok bármikor nálunk. Sőt már ebben is elbizonytalanodtam (nem mértem még soha a pengehosszát).

Ha kempingezéshez a másik bicskámat (Cold Steel AK-47) vinném, akkor már elkoboznák. Pedig remek társ az erdőben, ha épp nyársat faragnék szalonnasütéshez. Ha bringatúrázni megyek, akkor ez már nálam sem lehet? Fura egy országban élünk...

dslll 2014.03.02. 21:56:45

@chiemsee: Erdei kirándulás alatt nem venné senki olyan szigorúan. Ott én is egy 8,5-es nagy Victorinox-szal mászkálok. (Más országokban ez benne van rugalmasan a törvényben, nálunk csak - például - a vadászok kivételek.)
A Climberedet ne mérd, felesleges, abszolút legális. :-)
Az erdőbe szerintem nyugodtan vidd a Cold Steelt. (Én vinném. Különben minek van?) A bringatúra más tészta, ha aszfalton mész. (Bár rendesen elcsomagolva, táska mélyén belefér. A rendőr jóindulatán múlhat, az a gond. Gumiszabály, mint ahogyan külföldön is.)

chiemsee 2014.03.03. 07:30:10

@dslll: Szia! Köszi a választ, praktikus elgondolásból természetesen én is így cselekszem. Csak olvastam a blogodban most megint a törvénykezésre való utalást és felhúztam magam a szabályozáson. Zavar, hogy alapból bűnözőnek nézik az embert néhány utcákon késsel hadonászó elmebeteg miatt. :))

Amúgy jó a blogod nagyon! A Wenger bicskák eltűnéséről is innen értesültem. További sok informatív bejegyzést kívánok! :)
süti beállítások módosítása