Utolsó kommentek

  • dslll: 2021-ben megváltam tőle. Egy időre. Nem kaptam vissza. de mégis megvan. Magyarázat: Eltört a toll rögzítőpöcke (kis szürke műanyag). Nem tudom, hogy beleakadt-e valamibe, vagy elöregedett, egyszer a... (2022.12.03. 17:09) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Nem használtam, így túladtam rajta. (2022.12.03. 17:04) Tartósteszt: Sanrenmu T11
  • dslll: Eladtam. Vic 58mm-es helyett túl nagy volt, EDC-re meg túl pici. (2022.12.03. 17:03) Kínai svájci
  • dslll: A gombelemet tavaly kicseréltem, mert már nagyon halovány volt. (2018.05.20. 18:07) Tartósteszt: Victorinox Midnite Manager
  • dslll: Hogy mire használom a kispengét? Nem tudom, szinte mindenre. Kisebb, így jobban irányítható. Rendes pengének van nálam másik bicska, az egykezes, azt veszem elő olyan célra, amikor megzúzhatom (kemé... (2017.10.10. 12:52) Tartósteszt: Victorinox Huntsman
  • Utolsó 20

Címkék

bicska (3) böker (2) bugyli (1) cakli (1) edc (1) enlan (1) fejesgörbe (3) francia (1) gerber (2) herbertz (1) kína (4) kkve (4) kocsis (1) leatherman (1) maskara (2) náder (2) opinel (3) révész (2) sanrenmu (5) tarjányi (1) törvény (1) victorinox (9) wenger (2) Címkefelhő

Bevezető

2013.04.14. 12:00 dslll

Egy szép kést jó kézbe venni, megmarkolni, gyönyörködni a pengeformán; ez bizonyára valami ősi eredetű, Y kromoszómán kódolt dolog lehet. Nehéz is rajta úrrá lenni néha. Nekem eddig többé-kevésbé sikerült. De azért mindig van nálam bicska.

Az EDC-t (every day carry) eredetileg olyan tárgyakra használják, amelyek a mindennapokban hasznosak lehetnek (bicska, zseblámpa, zsineg, multitool, óra, tűzgyújtó szerszám, stb.).
Én ezt most abban az értelemben is fogom használni a bicskára, hogy a mindennapokban, bárhol és bármikor legálisan lehet nálam, a magyar törvényi szabályozásnak megfelelően.

És hogy miért bicska, azaz behajtható pengés kés? Mert ugyan a fixpengés kések általában sokkal szebbek, és bőven létezik belőlük legálisan hordható darab, de a mindennapos hordásnál sokkal egyszerűbb tárolni egy zsebkést. A fixpengéshez mindenképpen tok kell, a zsebkéshez egyáltalán nem muszáj, méret és súly függvénye.

A hivatalosabb behajtható pengéjű kés ("folder") vagy a zsebkés helyett továbbra is a bicska szót fogom használni, annak valahogy más a hangulata. ;-) (Azt sem mondjuk sose, hogy svájci zsebkés.)

Amatőr vagyok, így elfogultságom és "beszűkültségem" talán megérthető, vagyis ha profibb megközelítésre vágysz, olvasgass itt:
- kesportal.hu
- index fórum késtopic

És hogy ne felejtsem: Nem ötjegyű Ft-os árcímkéjű bicskákat említek, és ilyenek vásárlását nem is ajánlanám rögtön egy magamfajta kezdőnek. Először meg kell tanulni használni, megbecsülni, és talán ami a legfontosabb, fenni és élezni a bicskát. (Kár volna tönkretenni egy drága darabot.)

1 komment

Címkék: bicska edc

A bejegyzés trackback címe:

https://edcbicska.blog.hu/api/trackback/id/tr655216563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása